Kartoffelrækkehus i København - Arkitektens trækøkken

I et klassisk kartoffelrækkehus i København har Nordiska Kök designet et køkken til arkitekten Jeppe Dueholm og hans familie. Alle valg blev truffet med respekt for husets unikke historie, og designet var inspireret af facadens mursten og den organiske trappe, der forbinder bygningens tre etager.

Træ, rustfrit stål, kalksten og cremefarvede skabe er blevet blandet i et harmonisk miks i det velplanlagte køkken, der er skræddersyet til huset.

Ved Botanisk Have i København, langs en af de tre søer, der forbinder byens forskellige kvarterer, ligger Kartoffelrækkerne, nok det mest charmerende boligområde i norra Europa.

Jeppe Dueholm arbejder som kreativ leder med ansvar for konceptudvikling og design. Hans CV omfatter koncertsale, skyskrabere og private villaer. Jeppe driver også firmaet A-R-C @studio_a_r_c_.

- Det var en selvfølge, at valget af naturlige, holdbare og bæredygtige materialer skulle være hjørnestenen i renoveringen af vores byhus. Ambitionen var, at vores tilføjelser skulle føles som en lige så naturlig del af huset som dets 150 år gamle fliser og bjælker. Vi har fokuseret på godt håndværk og været opmærksomme på detaljerne for at få det hele til at passe sammen, sier Jeppe.

Køkkenet er ikke bare det sted, hvor man laver mad og spiser, men dertil et rum, hvor man har lyst at samles på alle andre tidspunkter i hverdagen.

Smuk bordplade i rustfrit stål, ikke kun smukt, men også praktisk; det er nemt at holde rent og tåler varme.

Bænken med indbygget opbevaring bidrager til køkkenets karakter og den sociale funktion, som rummet var tænkt til at have.

Jeppe havde længe drømt om at finde et hus med en beliggenhed i et både kreativt og urbant miljø, så da muligheden for at købe et af husene i de københavnske Kartoffelrækker bød sig, greb han og konen Catja med det samme chancen. Parret, som mødte hinanden for 16 år siden, har tidligere boet i København, London og Lyon, men de seneste otte år har Stockholm været deres base. Her har de også fået to børn.

- Kartoffelrækkerne er blevet et ikonisk kvarter med en helt særlig atmosfære. En oase midt i byen! Som arkitekt har jeg altid haft lyst til at bo i det miljø. Huset er en af grundene til, at vi valgte at flytte tilbage til København, fortæller Jeppe.

Den robuste stålbordplade står i smuk kontrast til de cremefarvede overskabe.

Den danske arkitekt Jeppe Dueholm er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København.

Det nye køkken fra Nordiska Kök udnytter husets særlige planløsning med vinduer i hver ende af det aflange rum, der desuden rummer en trappe, som forbinder stueplanet med første sal. Køkkenet ligger i husets stueetage, hvor der også er indgang fra gaden, og rummet er harmonisk indrettet med et rundt spisebord fra danske Brdr. Krüger med matchende egetræsstole i den ene ende. Harmonien styrkes af, at den del af køkkenet, der er tættest på spisepladsen, ikke har overskabe, men kun en enkel hylde, som ser ud til at svæve.

Læs mere om, hvordan du bygger et køkken med Nordiska Kök.

Med hensyn til form og materialer falder køkkenet fint i tråd med resten af huset.

Skræddersyet bordplade i rustfrit stål med indbygget vask og stænkplade i Lindanäs kalksten.

Over egetræslågerne finder man en skræddersyet rustfri stålbordplade med indbygget vask, og på den modsatte side af spisepladsen er der opsat cremehvide overskabe i forskellige størrelser. Mellem de lukkede låger er der asymmetrisk placerede åbne hylder, som minder om arkitekturen i kvarteret, hvor rækkehusene varierer lidt i størrelse og udformning, men stadig har deres egne, små særpræg. Dette skaber en fin, kreativ forbindelse mellem køkkendesignet og det område, huset ligger i.

Se mere inspiration til køkkener i træ.

Om køkkenet:

Alle valg blev truffet med respekt for husets historie, og designet er inspireret af facadens mursten og den organiske trappe, der forbinder bygningens tre etager. En robust stålbordplade står i smuk kontrast til de cremefarvede overskabe, Lindanäs-kalkstenspladen og den mørkbejdsede, indbyggede egetræsbænk på køkkenelementernes modsatte side.

Indretningen gør – ligesom blandingen materialer – at køkkenet ikke kun bliver dét sted, hvor man laver mad og spiser, men dertil et rum, hvor man har lyst at samles på alle andre tidspunkter i hverdagen.


Foto: Andrea Papini for Nordiska Kök

Styling: Marie Graunbøl

Hannah Petersson