Svenske husdrømme hos arkitekten Henrik Schulz
Sjældent har et afsnit af tv-programmet "Husdrømme" været så omdiskuteret som det, der foregår hjemme hos den svenske arkitekt Henrik Schulz og hans kæreste Lina. "Endelig!" udbrød arkitekt-kollegaen Gert Wingårdh i slutningen af programmet, og henviste dermed til, at det er første gang i programmets historie, en familie har bygget et arketypisk, modernistisk hus og tilmed udført det efter de højeste standarder.
Huset, der har to etager, ligger på en bakke i det populære boligområde Hovås syd for Göteborg i Sverige. Det er tegnet af arkitekt Henrik Schulz selv med visionen, at det skulle passe til hans liv med kæresten Lina, og det er desuden meget passende opkaldt efter parrets toårige datter Clara. Henrik og Lina fortæller, at den oprindelige idé kom fra de balinesiske yogacentre, som de begge har besøgt og holder meget af, og at designet derefter blev inspireret af moderne brasiliansk arkitektur, navnligt repræsenteret af den kendte brasilianske filmskaber og arkitekt Marcio Kogans arbejder.
Huset er opført omkring en stålkonstruktion med store terrasser og tagudhæng, som er smukt dekoreret med olieret cedertræ og store glaspaneler. De store vinduer er indrammet af pulverlakeret aluminium, og for at understøtte vægten af terrasserne og taget, er metalstrukturen synlig visse steder – i øvrigt en klar reference til de californiske case study-huse fra midten af det 20. århundrede, som har fået ikon-status og fortsat inspirerer arkitekter verden over.
Køkkenet er en ægte design-drøm, hvor Henrik har sammenfattet alt det, han har lært ved at tegne køkkener til sine kunder gennem årene. Han fik hjælp af Nordiska Kök, som byggede køkkenet specifikt til dette rum.
- Jeg har altid drømt om en stor køkken-ø. Min erfaring er, at uanset hvor stor man gør den, er det aldrig helt nok. Så denne gang gik vi hele vejen og lavede køkken-øen næsten fem kvadratmeter, fortæller Henrik.
Han og Lina ønskede sig desuden et udpræget socialt rum, hvor to personer kan arbejde på samme tid uden at støde ind i hinanden, mens de hygger sig med gæsterne og holder opsyn med børnene.
Ligesom Henrik lavede et diagram over, hvordan solen bevæger sig hen over bygningen, da han designede terrassen og taget, skabte han og Lina et diagram over, hvordan de bevæger sig i køkkenet. Dette hjalp dem med at planlægge placeringen af dets forskellige funktioner på den mest optimale vis, samtidig med, at der skulle tages hensyn til æstetikken. En kræsen arkitekt, der hader at gå på kompromis, ville selvfølgelig ikke have en stor, klodset ventilator over kogepladen, så parret valgte en bordventilator fra Bora istedet.
Den store kalkstensbeklædte køkken-ø har en underlimet vask på 80 cm. Dens bredde gør det nemt at vaske tallerkener og store gryder og pander op. Næsten som var det et smykke, matchede arkitekten dernæst stenen med en vandhane i børstet kobber fra Vola; en unik hane, som parret fandt under et besøg på virksomhedens fabrik.
Et nærmere kig på køkkenet kan ikke undgå at afsløre, at her bor en arkitekt, som også er uddannet møbeldesigner. Hele køkken-øen er som et elegant møbel. På den ene side er den beklædt med kalksten, og på den anden side er den opdelt i en række lige brede skabe med bejdsede egetræslåger. Hele konstruktionen er symmetrisk og så perfekt planlagt, at det ser superenkelt ud, men ikke desto mindre gav designeren hovedpine, fordi det var krævende at udføre. Bag køkkenøen har væggen køleskab og fryser i rustfrit stål, højskabe med trælåger, åbne hylder til fint porcelæn og to ovne under en bordplade. På hver side af væggen kan man gå igennem til entreen og trapperummet eller til kontoret og badeværelset, hvilket giver en luftig og minimalistisk fornemmelse, samtidig med, at der er plads til alt det nødvendige, man behøver i et moderne køkken.
Overordnet set ligger køkkenet i forlængelse af den internationale, modernistiske tone i huset, samtidig med, at det oser af skandinavisk varme på grund af brugen af gotlandsk kalksten sammen med det gyldne træ.
Læs mere om, hvordan du bygger et køkken med Nordiska Kök.
Villa Clara er bygget og tegnet efter alle kunstens regler, og selv om huset er designet med en enkelt familie i tankerne, vil det sandsynligvis blive lige så højt skattet af fremtidige generationer. På nederste etage er der en sauna, vaskerum, et lille gæsteværelse, to badeværelser, en entré og to store soveværelser. Ud over et kontor, rummer den øverste etage det store køkken-alrum, en spisestue og en stue samt et stort badeværelse og en entré. Hele etagen har en mageløs udsigt over kvarteret og den omkringliggende fyrreskov, hvilket giver mindelser om at være i en luksuriøs træhytte.
Henrik Schulz og hans arbejde som arkitekt kendetegnes af en høj grad af perfektionisme; han kort sagt elsker kvalitet og foretrækker ikke at gå på kompromis, når det kommer til detaljerne. Derfor har han konsekvent valgt at matche den industrielle stålkonstruktion med smukke naturmaterialer. Træsorterne er gennemgående varme, hvilket skaber en oplagt forbindelse til fyrretræerne udenfor. Lofterne i huset og på terrassen er lavet af cedertræ, og man kan fornemme, hvordan de stadig dufter inden døre. Gulvene er bejdset egetræsparket, og samtlige detaljer i resten af huset er af matchende bejdset egetræ. Til at møde træet har Henrik og Lina valgt en grå-beige kalksten, som er brugt i både køkken og badeværelse. Den særlige type, som er brugt gennemgående i hele huset, er Norrvange kalksten, som kommer fra Gotland og Slite stenhuggeri. Den blev valgt dels på grund af dens smukke farve og mønster, dels fordi den er brudt i Sverige og ikke derfor ikke skulle transporteres så langt. Desuden minder det om den sten, som huset og den omkringliggende skov står på.
Oplev flere af vores eksklusive køkkener i træ.
Foto: Andreas Sundgren
Styling: Sophia Bratt