The Nordic Light kitchen
Helene Richter og hendes kæreste Aleks bor i en lejlighed i det centrale Malmø. Da de flyttede ind, stod et nyt køkken øverst på ønskelisten, og det var tydeligt fra starten, at det ville være optimalt at flytte det eksisterende køkken fra det lille rum, det lå i, til en af de store stuer i den forreste del af lejligheden. Drømmen var et socialt rum med plads til et stort spisebord og nok opbevaringsplads til at huse Helenes voksende samling af keramik.
Se flere af vores skandinaviske shaker-køkkener.
Bygningen, som lejligheden ligger i, er fra 1907, og parret ønskede et køkken, der passede til arkitekturen uden at føles gammeldags. Visionen var også, at køkkenet skulle appellere til flere end dem selv. Af miljømæssige årsager ville de have et tidløst køkken, så eventuelt fremtidige ejere ikke ville have lyst til at rive det ned, når de overtog det.
Valget faldt derfor på et moderne shaker-køkken med en bordplade af jurakalksten.
- Jeg er påholdende, når det gælder brugen af sten generelt, men jeg vidste dog, at jeg ville have en lys og varm farve på bordpladen og en fornemmelse af natur. Så vi var igennem flere stentyper, før valget faldt på jura-stenen, forklarer Helene.
Hvis stenen bliver beskadiget med tiden, har hun ikke noget imod det – hun glæder sig tvært imod generelt over, når ting får en smule patina og man dermed kan se, at de bliver brugt.
Helene arbejder i familievirksomheden Norrgavel, som hendes far startede i begyndelsen af 1990'erne. Hendes rolle er især at designe butiksmiljøer og skabe koncepter til virksomhedens kampagnebilleder. Derfor er hun vant til at tage beslutninger om æstetik, og desuden dygtig til at planlægge og udføre indretninger. Med forældre, der begge er arkitekter, har hun også arvet en fornemmelse for rumlighed, og hun havde således også en klar idé om, hvordan hun ville have, at det nye Shaker-køkken skulle se ud.
Det rummelige køkken har to indgange: én fra entreen og én fra stuen, hvilket er med til at gøre køkkenet til hjemmets sociale og funktionelle centrum. I området fra entreen og ind i køkkenet er der en række af ovenlysvinduer, og for at få dem til at skille sig ud, blev de malet hvide, mens køkkenet fik en lys beige. Den smukke stuk i Jugend-stil står også frem mod de beige vægge, som er en smule lysere end køkkenlågerne. De varme, beige nuancer passer perfekt til de hvidolierede egetræsgulve og den velvalgte kalksten.
Køkkenet er bygget op langs bagvæggen, hvor der findes en bordplade og skabe, der rummer samtlige af køkkenets funktioner: opvaskemaskine, vask, opbevaring, kogeplader, ovn, emhætte, køleskab og fryser. Fordi køkkenet blev flyttet fra et andet rum, og der skulle trækkes nye rør langs væggen, er bordpladen 10 cm dybere end standarden foreskriver.
Over køkkenbordet er der en lille hylde med indbygget lys og en emhætte. Begge dele er malet i samme farve som væggen – en smart måde at øge rumfornemmelsen på. I den modsatte side af rummet er der – på den ene side af døren ind til stuen – et spisekammer, mens vitrineskabet står langs den modsatte væg.
Bliv inspireret af flere landkøkkener.
Læs mere om, hvordan du bygger et køkken med Nordiska Kök.
Foto: Andrea Papini for Nordiska Kök
Styling: Marie Graunbøl